Reisa nasjonalpark fortsetter samarbeidet i prosjektet som setter klimatilpasning i våre verneområder på agendaen.
Gjennom Interreg-prosjektet CLAP jobber verneområdeforvaltere og besøkssentre fra Norge, Sverige og Finland sammen om nye metoder for klimatilpasning og informasjon til besøkende.
Statusoppdatering på Interreg Aurora prosjekt: Tilpasning til klimaendringer i arktiske verneområder
Forvaltere fra Reisa nasjonalpark og Halti nasjonalparksenter deltok nylig på prosjektmøte i Finland sammen med de øvrige samarbeidspartnerne i Interreg-prosjektet CLAP – Climate Change Communication and Adaptation in Arctic Protected Areas. Som del av prosjektet møtes vi fysisk fire ganger i løpet av prosjektperioden. Gjennom møtene styrkes samarbeidet og det utveksles erfaringer. I år var møtet i Inari Finland på Siida-senteret. Til høsten ønsker vi samarbeidspartnerne velkommen til Halti nasjonalparksenter på Storslett for det neste prosjektmøtet.

Prosjektets framdrift og mål
Prosjektet startet opp i mars 2024 og vil pågå fram til utgangen av 2026. Hovedfokuset det første året har vært å lære og ta i bruk amerikanske National Park Service sin metode for klimatilpasning i verneområder. Prosessen skal resultere i strategier og tiltaksplan for klimatilpasning i
- Abisko nasjonalpark (Sverige)
- Oulanka nasjonalpark (Finland)
- Pallas-Yllästunturi nasjonalpark (Finland)
- Reisa nasjonalpark (Norge)
- Pasvik naturreservat (Norge)
En viktig del av arbeidet er å få utarbeidet framskriving på hvordan vi forventer klimaendringene vil bli i våre respektive områder. Ut fra dette skal vi finne ut hvordan effektene vil kunne påvirke verdier i våre verneområder, og hva vi kan gjøre for å tilpasse oss.
Kompetanseheving og kursutvikling
Et viktig delmål i prosjektet har vært utviklingen av et kurs i klimatilpasningsmetodikk tilpasset våre arktiske forhold. Kurset bygger på amerikanske National Park Service sitt eksisterende opplæringsprogram, men er justert for utfordringene i Nordområdene. Kurset gjennomføres nå med deltakere fra Sverige, Finland og Norge, som alle jobber innenfor eller i samarbeid med forvaltning av verneområder.

Veien videre for Reisa nasjonalpark i 2025
For Reisa nasjonalpark vil 2025 være videreføring av prosjektets målsetninger. Planlagte aktiviteter inkluderer:
- Fullføre en stegvis klimatilpasningsprosess i samarbeid med en lokal arbeidsgruppe for Reisa nasjonalpark.
- Utarbeide et plandokument for klimatilpasning og -tiltak i Reisa nasjonalpark.
- Se på mulighet for å teste ulike elektriske alternativer til båtmotorer (Norge), snøskuter og sykkel (Sverige og Finland).
- Utforske løsninger for klimasmarte stier og bålplasser (Finland).
- Besøkssentrene skal arbeide med bedre tilpasset informasjon til publikum. De skal også lage undervisningsmateriell ved hvert sitt senter, som er tilpasset de utfordringene vi står overfor.
- Bruke kunst som et kreativt virkemiddel for å engasjere og formidle klimaendringenes påvirkning til publikum.
- Utvikle en modell for videre samarbeid etter prosjektets slutt.
- I tillegg til det faglige arbeidet, legges det stor vekt på god prosjektstyring, økonomikontroll og rapportering.
Vi ser fram til to nye prosjektår fylt med lærdom, innovasjon og bærekraftige løsninger. Målet er å legge til rette for bevaring av naturverdiene, samtidig som vi sikrer trygg og god tilgang til friluftsliv – selv i møte med de økende endringene i naturen som følge av klimaendringer.


