Verdens miljødag
Verdens miljødag 5.juni er verdens største miljømarkering. Det er FNs miljøprogram (UN Environment) som har ansvaret for FNs markering av dagen, og hvert år velges et aktuelt tema som skal belyse utfordringer og oppfordre til handling. I år er temaet «Global reparasjon av jordkloden vår». Samtidig blir alle land, byer og lokalsamfunn oppfordret til å markere dagen der de er.
I Reisa nasjonalpark tar vi natur og miljø på alvor, og vi vet at mange med oss brenner for å sikre en bærekraftig fremtid med liv i havet, liv på land, og et trygt klima for alle de millionene av arter på kloden.
Artsmangfoldet i Reisa
Reisa nasjonalpark omfatter et tilnærmet uberørt naturområde. På informasjonspunktet Ovi Raishiin – Døra inn til Reisa kan du lese mer om det rike plante- og dyrelivet i området på plakater i ute-utstillingen vår. Vi er heldige, for vi vet faktisk ganske mye om biologien i Reisa. Det er for eksempel registrert 385 karplantearter i nasjonalparken. Antallet er høyt både i nord-norsk sammenheng og på landsbasis. I de øvre delene av Reisadalen forekommer mange plantearter av østlig og nordøstlig utbredelse, hvorav flere er myr- og skogplanter, slik som brannull som vokser på palsmyrene, og myrsildre og åkerbær som finnes langs elva. Flere sørlige arter har nordgrense i eller nær Reisadalen, som lerkespore og maurarve. Området huser også noen av de siste bestandene av truede plantearter, slik som finnmarksjonsokblom og kveinhavre. I Jiehtanagorsa, står det et fåtall grantrær. Disse utgjør den eneste naturlige forekomsten av norsk gran i Troms fylke.
Nå som vårsommeren går over i full irrgrønn sommer kan du også vandre rundt Ovi Raishiin, eller følge Nordkalottruta oppover dalen, og utforske det rike plantelivet selv.
Reisalaksen – vår ansvarsart
Den atlantiske villaksen i norske elver er en nasjonal ansvarsart. Det vil si at vi har spesialt ansvar for å sikre overlevelsen, og sørge for gode levekår for laksestammene våre. Reisalaksen har en helt unik genetikk tilpasset elva vår, og det er kun til sin egen elv at laksen komme tilbake for gyte etter å ha vokst seg stor i havet. Reisavassdraget er et av de mest verdifulle laks-, sjøørret- og sjørøyevassdragene i Troms. Artsutvalget og tettheten av bunndyr i rennende vann er høyt. Også østlige arter slik som sik, abbor og gjedde finnes i vassdraget.
Verneområdene samarbeider i klimaprosjekt
Reisa nasjonalpark og Ráisduottarháldi landskapsvernområde i Norge samarbeider med Käsivarsi villmarksområde i Finland og tilgrensende områder under navnet Háldi grensesamarbeidsområde. Området ble offisielt godkjent som del av EUROPARC sitt grenseparknettverk i 2021, og vi deltar nå i i nytt spennende Interreg Aurora prosjekt i samarbeid med Länsstyrelsen i Norrbotten og Metsähallitus. Prosjektet har fokus på informasjon og tilpasning til klimaendringer i arktiske verneområder. Klimaendringene som pågår vil utsette naturtyper og friluftsområder slik de vi har rundt oss. Klimaendringene kan utgjøre en risiko under feltarbeid og for besøkende, og håndtering av klimaendringer ved forvaltningen av verneområder er avgjørende for å bevare verdifulle ressurser så langt som mulig.
Viste du at Kvænangsbotn landskapsvernområde restaurerer gammel slåttemark?
En av ansvarsområdene til verneomrdestyrene er å iverksette skjøtselstitlak der det er nødvendig. Det er tiltak hvor målet er å opprettholde eller tilbakeføre et sted til naturtilstand. Her er to eksempler. I Reisa NP har det vært gjort tiltak for å forsterke terrenget som benyttes som transportvei for ATV. I bløte områder, for eksempel myr, vil kjøring føre til stor slitasje og det er vanskelig å ferdes der. Hensikten med tiltak er å sørge for at det ikke slites, og slikt sett bevarer naturen selv om det må brukes til ferdsel. I Kvænangbsotn lvo er det satt i gang et arbeid for å restaurere litt av den gamle slåttemarka ved Dalstuene. I slike naturtyper finner vi blant annet skjeldne og trua arter av planter og insekter.
Utforsk natur og miljø sammen med oss
På nettsiden vår finner du mye informasjon om naturen i nasjonalparken, men vi håper du også vil besøke oss og oppleve læring og naturglede på nært hold. På Storslett, i Halti-bygget, kan du besøke utstillingen Fantastiske Reisa hver ukedag og på lørdager i juli. Herfra er det kort vei til flott nærområdeturer – og vi har alt du trenger av kart og tips i skranken. Halti besøkssenter jobber for at alle skal få trygg og spennende informasjon om natur, miljø og friluftsliv, og vi ønsker deg velkommen til å oppleve, utforske og bevare naturen sammen med oss.