I Reisa nasjonalpark og i nærområde finnes det flere fine vandreruter. De mest kjente er Nordkalottruta og Historisk vandrerute Reisadalen, som går gjennom hele nasjonalparken.
Her finner du vandreruter i eller i nærheten av Reisa nasjonalpark.
Nordkalottruta er en ca 800 km lang merket vandresti. Fra Sulitjelma i Nordland til Kautokeino i Finnmark går ruta i grenseområdene til Norge, Sverige og Finland. På turen får man oppleve nordlig natur på sitt beste. Terrenget varierer mellom høyfjell, dype daler og viddelandskap. Deler av Nordkalottruta går gjennom Reisa nasjonalpark og områdene rundt.
Delen av Nordkalottruta som går gjennom Reisa går fra Reisavann til Sieimma. Det er vanlig å gå til veienden ved Saraelv, totalt 61 km, og bruke 2-3 dager på denne marsjen. Her finner du kort beskrivelse av den delen av Nordkalottruta som går i Reisa og områdene rundt.
Saraelv, 9151 Storslett
Sarafossen er et mektig skue, og er en av de høyeste fossene i Nordreisa. Den er lett tilgjengelig og ligger i gangbar avstand (3 km) fra Ovi Raishiin – Visitor point Reisadalen. Parkeringsplassen til Sarafossen finner du langs Rv. 865, cirka 500 meter før Saraelv. Det går en skiltet sti fra parkeringsplassen og de 900 meterne opp til fossen.
Ørretvannet, 9151 Storslett
Turen til Ørretvannet er en fin dagstur på ca. 5,5 km en vei. Du kan beregne omtrent 4-6 timer tur-retur. Startpunktet til stien finner du ved en skiltet parkering ved Puntafossbrua. Puntafossen ligger 39 km fra Storslett på veien opp Reisadalen.
Turen følger en sti/skogsvei som går på sør-østsiden av elva innover Puntadalen. Etter ca. 3,5 km dreier stien mot øst og stiger oppover. Stien blir etterhvert mer utydelig når den flater ut omtrent på høyde med Ørretvannet. Se etter rødt pilskilt omtrent der stien forsvinner. Følg rød merking videre opp til vannet. Den siste kilometeren kan være noe fuktig da stien passerer noen myrer her.
Gradering: Middels – Passer for de fleste.
Alternativ rute:
Den alternative turen til Ørretvannet er kortere og gir et flott utsyn over Reisadalen. Turen er ca. 3km en vei og tar omtrent 2-4 timer tur-retur. Et merket startpunkt til stien finner du en kort km sør for Puntafossen langs veien.
Følg stien over bekken og videre forbi kraftgata. Etterhvert blir stien ganske bratt og du må nærmest klatre opp en bergkant på omtrent 1,5 meter. Deretter er det bare å følge stien videre helt til Ørretvannet.
Gradering: Enkel – Passer for de fleste.
Her kan du kombinere de to rutene og gå en runde på ca 10 km.
God Tur!
Sieimma, Reisa nasjonalpark i Storslett
Sieimma er en av de vakreste plassene i Reisadalen – og her starter Reisa nasjonalpark. På stedet finner du bålplass med benker og bord. Det er en alternativ rute som ikke følger elva, og turen til Sieimma kan derfor gjøres som en rundtur ved å gå de ulike stiene fram/tilbake.
Ráisduottarháldi landskapsvernområde
Ráisduottarháldi er Nordreisa kommunes høyeste fjelltopp, på 1361 meter over havet. Ingen fjell lenger øst på Nordkalotten er høyere. Fra toppen er det flott utsikt i alle retninger og man ser utover store deler av nasjonalparken.
Fra toppen er det omtrent to km til Finlands høyeste topp, Halti, på 1331 meter over havet.
Toppen ligger i Ráisduottarháldi landskapsvernområde, som ligger inntil Reisa nasjonalpark i vest. Startsted for turen er ved Guolasjávri, innfallsporten til Reisa i vest. Turen er ca 5 km, og går i mye ur.
Reisadalen
I flere tusen år har mennesker bevegd seg gjennom landskapet i øvre Reisadalen, både til fots og på elva. Ferdsel og bruk av landskapet har etterlatt seg synlige og usynlige spor i form av stedsnavn, kulturminner og historier. Disse sporene forteller om menneskers tilpasning til landskapet og omgivelsene, om kulturelt mangfold og tidligere tiders vandringer.
Historisk vandrerute følger Nordkalottruta og er merket med skilt og info-bokser. Følg linken over for turbeskrivelse eller last ned brosjyren her.
I regionen rundt Reisa nasjonalpark er det svært gode muligheter for friluftsliv.
Sjekk ut lenkene under for mer informasjon om friluftstilbud fra Norge, Sverige, Finland eller verden for øvrig.
Finland – Retkikartta
Sverige – Naturkartan
Norge – UT
Nord-Troms – UTinord
Verden – WikiVoyage