Oppdrag Dalstuene

Forvaltningsknutepunktet på Halti (Halti nasjonalparksenter, Reisa nasjonalparkstyre og Statskog) har hatt to praksiselver på arbeidsuke fra naturbruk på Skjervøy. Første uken ble tilbragt med Statskog på Dalstuene med tømmerarbeid og brubygging, mens andre uka ble tilbragt på Halti og Ovi Raishiin med utearbeid og besøksforvaltning. Les om deres erfaringer.

Det ble en morsom start på uka da vi snørekjørte bak snøskuteren opp til dalstuene. Da vi var kommet fram var det rett ut i arbeid. Flere hundre kramper skulle hamres inn i plankene til den nye brua som bygges ved Dalstuene, så det var bare å sette i gang.

Etter en god middagspause var det ut å jobbe i skogen. Det skulle ryddes skog får å få fram en eng som skal beskrive hvordan man hentet mat til dyrene over vinteren i gamle dager. Tunge stokker skulle fjernes fra enga, lempes på sleden, festes med jekkestropper også stables fint i noe som heter “tømmerlunne”.

kramper hamres inn i henge bru, snørekjøring på ski bak snøskuter.
Kramper hamres inn i brua, snørekjøring bak snøskuteren.
Stabling av Tømmerlunne, lemping av tømmer.
Stabling av Tømmerlunne, lemping av tømmer.

 

På tirsdag var det opp klokken 07.00 og ut på jobb 08.00

Det første vi gjorde på tirsdagen var å hamre inn kramper i plankene som skal bære bordene på brua. Dette var en ganske krevende oppgave med tanke på vinkelen vi måtte jobbe i. (se bilde under). Vi jobbet med dette til vi tok en liten pause rundt klokken 10.00 etter pausen jobbet vi med skogbruket. Tarjei og John-Ivar hadde hogget en god del skog og vi var klare til å kjøre tømmer som skulle stables opp til tømmerlunner.

Arbeidet med tømmeret var like tungt som det var spennende. På tirsdag lærte vi oss å bruke tømmersaksa og jekkestropp. Dette syns vi var fint å lære siden vi kan få bruk for dette i framtiden. Det var mye enklere å håndtere tømmeret med tømmersaksen, da ble man nesten tvunget til å løfte med lår og hofte, så man ikke fikk noen skader.

Kjøring av tømmer, Festing av tømmer med jekkestropp, hamring av kramper.
Kjøring av tømmer, Festing av tømmer med jekkestropp, hamring av kramper.

 

Tredje dagen måtte også kvisten fjernes fra det som skulle bli til en eng. Den måtte vi hive på sleden og kjøre ned til elva, der den skulle brennes.

Kvist og en gammel utedo kjøres for å brennes.
Kvist og en gammel utedo kjøres for å brennes.

 

På torsdagen var det samme prosedyre. Opp klokken 07.00 og ut på jobb 08.00

Vi jobbet kun med tømmeret på torsdagen slik at det ikke skulle snø ned og forsvinne. Tømmeret har nemlig en gjødslene effekt på jordet og da kan det komme en del uønskede plantearter der. Vi ble ferdig med den andre tømmer lunnen. Vi tok lunsj og pakket sakene våre klare. Det var nydelig føre for snørekjøring hjemover på torsdagen.

Skuterløypa graves fram, Tømmerlunna er ferdig stabla.
Skuterløypa graves fram, Tømmerlunna er ferdig stabla.

 

Den siste uka har vi jobbet mye med hyttebøkene som ligger på de forskjellige hyttene oppover øvre Reisadalen. Dato, netter på hytta, nasjonalitet, navn og om de var lokale skulle noteres i et excel dokument. Det var interessant å se hvor mange utenlandske som vandret fra hytte til hytte. En av dagene var vi på Ovi-Raishiin. Der rensket vi gamle fuglereir ut fra fuglekassene fra i fjor. I tillegg rensket vi ut aske fra ovnene, måket og satte opp viltkamera.

Rensking av fuglekasser.
Rensking av fuglekasser.

 

Disse ukene har vært både lærerik, spennende og morsom. Vi lært oss mange nyttige og praktiske ting som vi får bruk for videre og i arbeidslivet. Det ble noe kontorarbeid, men mest fysisk arbeid ute, noe som passet oss ypperlig.

 

bilde av Dalstuene vinter