Dagens klimaendringer påvirker nasjonalparker og naturreservater på flere måter, som for eksempel kan naturtyper og friluftsområder påvirkes. Endringene truer naturverdiene i områdene og kan utgjøre en risiko under feltarbeid og for besøkende. Håndtering av klimaendringer innenfor forvaltningen av verneområder er avgjørende for å opprettholde en bærekraftig og sikker forvaltning og for å bevare verdifulle ressurser så langt som mulig.

I et grenseoverskridende samarbeidsprosjekt finansiert av Interreg Aurora skal verneområdeforvaltere i Nord-Norge, Sverige og Finland lære og prøve ut en systematisk tilnærming til klimatilpasningsplanlegging. Prosjektpartnerne skal i tillegg i fellesskap lære om bygging av klimatilpassede stier, teste elektrisk utstyr i vedlikeholdsarbeid og prøve ut en modell for klimasmarte rasteplasser. I prosjektet vil også besøkssentrene i fellesskap utvikle og teste ut nye måter å informere besøkende om klimaendringer og dens påvirkning på verneområdene. Sammen med tilpasningstiltak vil informasjon bidra til å holde besøkende trygge, inspirere til klimavennlig atferd og redusere mulig ytterligere negativ innvirkning på naturen.

Prosjektet vil også legge til rette for utveksling av ansatte og undersøke mulige strategier for fremtidig samarbeid mellom partnerorganisasjonene. På denne måten sikres det grenseoverskridendesamarbeidet for framtiden, også etter at prosjektperioden er over.

Ved å øke kunnskapen, kompetansen og ressursene for forvaltere av arktiske verneområder til å tilpasse seg de nye omstendighetene forårsaket av klimaendringer, og ved å informere aktivt om det, vil vi bedre kunne forberede oss på og tilpasse oss risikoen for klimaendringene

Diverse logoer

 

Person på ski på frossen elv med dalsider rundt

Det er flere planlagte aktiviteter i prosjektet:

  • Øke kunnskapen om hvordan verneområdene påvirkes av klimaendringene basert på ulike scenarioer.
  • Vi tar i bruk eksisterende modeller for å tilpasse forvaltning og informasjon basert på scenarioer.
  • Opplæring i National Park Service US sin «Planning for a changing climate”.
  • Inkludere klimatilpasninger i forvaltningsplaner.
  • Teste ulike elektriske alternativer til båt, snøskuter og sykkel.
  • Se på klimasmarte stier og bålplasser.
  • Utvikle undervisningsopplegg knyttet til sårbare arter påvirket av klimaendringene.
  • Kan kunst brukes til å vekke følelser knyttet til klimaendringer?
  • Model for videre samarbeid etter prosjekt slutt.

 

 

Sosial-, økologisk- og økonomisk bærekraftig utvikling er et overordnet mål i Interreg Aurora-programmet. Alle prosjekter finansiert av Interreg Aurora bidrar til FNs bærekraftsmål.

CLAP-prosjektet bidrar primært til følgende av FNs bærekraftsmål:

Sustainable development goals 13 15 og 17

 

Girl enjoying the winter landscape in Oulanka
Oulanka nasjonalpark i vinterdrakt, Foto: Mostphotos

Prosjektet har et totalbudsjett på i overkant av 2 millioner euro og Interreg Aurora støtter prosjektet med i overkant av 1 million euro. Prosjektet vil vare fra 1. mars 2024 til 31. desember 2026.

Vi håper at prosjektet skal gi oss økt kunnskap, bedre verktøy og langvarig samarbeid på kryss av landegrensene som kan forbedre forvaltningen av verneområder i Nord.

Les mer om prosjektet her:

Interreg Aurora EU

Interreg Aurora NO

Nyheter

Om Interreg Aurora