Høstvandring i Reisa nasjonalpark fra Ráisjávri til Saraelv

Naturveileder Nina Storm var med Nord-Troms Turlag på vandring i Reisa nasjonalpark fra Ráisjávri til Saraelv 4-6. september.

Nord-Troms Turlag arrangerer nesten årlig en fellestur over 3 dager, med 2 overnattinger langs Historisk Vandrerute i Reisa nasjonalpark. På turen i år var vi 9 stykker med folk fra både Tromsø, Vesterålen og Storslett. Ferden startet fredag morgen med innleid buss fra Storslett til Leamšejávrrit. Etter en lang dag i buss var alle klare for å komme i gang med turen. Fra Leamšejávrrit vandret vi til Ráisjávri (Reisavann) og videre til Áitevárri på vestsiden av Ráisjávri. Denne strekningen var ca. 10km lang. Det var relativt lettgått terreng i gamle kjørespor etter ATV, med noen fuktige områder. En vading var nødvendig over elva Čiekŋaljohka mellom Liekkascorru og Holvinvárri. Ellers var det lite vått vær i forhold til det som var meldt og landskapet var preget av høstens vakre farger. Et ordentlig vanntett kart var godt å ha på turen selv om stien var relativt godt merket. Ved Áitevárri overnattet vi i hytte hos det samiske paret Inger Marie Nilut og Mikkel Nilut. Her ble det hyggelig stemning i grillhytta med historier, joik, middag og dessert.

folk på tur høst natur fjell
Avgang fra Leamšejávrrit
Vann høst natur
Ráisjávri

 

Etter frokost på hytta gikk vandringen videre fra Áitevárri på vidda til Nedrefoss i Reisadalen. Dette var turens lengste etappe på ca. 25km. Her vandret vi i et vakkert viddelandskap med høstfarger, mosaikk av myrer, innsjøer og lave fjell. Ved flere anledninger møtte vi på reinsdyr. Reinsdyrene er relativt sky, men det er viktig å ta hensyn så de ikke blir skremt, spesielt hvis man har med hund. Underveis ble det en ordentlig vading over Njárgajohka og flere mindre elvekryssinger. De første 10km var vi igjen heldige med været og fikk opphold før ruske været kom og tåka la seg. På grunn av det våte været ble steinene og fjellet glatt på veien ned i Reisadalen. Ved nedgangen fra vidda forsvant høstfargene og landskapet gikk over til frodig grønt i Reisadalen. Selv om det begynte å bli seint og gjengen var sliten og våt, måtte det bli en liten omvei innom den imponerende Imofossen. Fossen Spanijohka og Imofossen møtes i det samme 20m dype juvet og danner et spektakulært syn. Deretter ble det strake veien i 3km ned til Nedrefosshytta før det ble mørkt. Det var deilig å komme seg inn på Nedrefosshytta med muligheten for å få igjen varmen og tørke klær. Her ble det igjen en hyggelig kveld med felles middag, bastu og litt godt å drikke.

fjell høst folk på tur
På vidda
Regn folk på tur vann høst
Ruskevær og tåke før nedgangen til Reisadalen
Vann bru folk på tur landskap
Ankomst Nedrefoss

 

Etter felles frokost gikk siste etappe søndag i ca. 8km fra Nedrefoss til Mollis. Her gikk vandringen langs Reisaelva som er omringet av bratte dalsider med flere fossefall. Ved Mollis var elvebåter organisert for å ta oss over fra vestsiden av elva til Mollisfossen som ligger på østsiden av elva. Lunsjen ble spist her med den brølende Mollisfossen i bakgrunnen som er Nord-Norges høyeste foss. Herfra gikk turen videre med elvebåt til Sieimma og nasjonalparkgrensen for å se på de mystiske bergmaleriene. Siste elvebåtetappe gikk fra Sieimma til Saraelv og Ovi Raishiin. Selv om dagens vandringen var fuktig etter helgens regn, fikk vi minimalt med nedbør gjennom dagen. På Ovi Raishiin møtte vi gruppa som hadde vært på Historisk vandring til Sieimma samme dagen i regi av Halti nasjonalparksenter og Nord-Troms Turlag. Her ble det samling i Storgammen med Reisagryte, kake, kaffe og et kulturelt innslag av Agnete Baatnes.

Oppsummert ble det en helg full av naturopplevelser med en herlig gjeng som selskap. Vandring gjennom nasjonalparken frister definitivt til gjentakelse.

Nina Storm

 

elv, natur, skog, folk på tur
Vandring langs Reisaelva
natur, elv, hytte, skog, folk, krakker
Ovi Raishiin i Reisadalen
elv, natur, skog, folk på tur
Vandring langs Reisaelva