På vintertur i Reisa nasjonalpark

Naturveileder Nina fikk muligheten til å være med en erfaren turgjeng på en firedagers skitur i Reisa nasjonalpark. Reisa nasjonalpark på vinterstid er litt av en opplevelse med det flotte dalføret og frosne fossefall. Turen gikk fra Saraelv til Nedrefoss med dagsturer til Arthurgammen, Imogammen og Jiertàfossen.

Dag 1: Saraelv til Nedrefoss.  

Mandag morgen kjørte vi opp til Saraelv. Veien er brøytet helt opp og her går det fint å parkere også på vinterstid. Herfra gjorde gruppa seg klar og var godt rustet med pulk, slede, gode fjellski og tre Alaska huskyer som var god trekkhjelp på turen.

Turen gikk på elveisen fra Saraelv til Nedrefoss (ca. 27 km). Første etappe fra Saraelv til Sieimma var på 9 km. I Sieimma fyrte vi opp i den åpne hytta og tok oss en god pause med lunsj og varm drikke. Herfra gikk vi videre 10 km til Mollis. Langs denne strekningen prydes dalsidene av frosne fossefall. Underveis så vi ferske spor etter gaupe i nysnøen som hadde falt samme dag. Ved Mollis ble det et nytt stopp i gapahuken med mat og varm kaffe. Vi måtte selvfølgelig også opp og ta en nærmere titt på den spektakulære Mollisfossen som hadde frosset nedover dalsiden. Fra Mollis var det ca. 8 km igjen til Nedrefosshytta. Det var flott føre på veien oppover med milde temperaturer, overskyet med en del snøfall, men lite vind. Vi brukte omtrent 6-7 timer på ski inkludert pauser.

Det var godt å komme fram til hytta etter en lang tur. Da var det bare å fyre opp i ovnen for å få god varme i hytta, mens alle kom på plass på rommene. Vann ble hentet i en åpning i elveisen med hjelp av bøtter. Nedrefosshytta er en stor hytte der det vanligvis er plass til 16 personer. Hytta eies av Troms turlag og den er godt utrustet med diverse utstyr – en perfekt base for skiturer i nasjonalparken. Kvelden videre bød på avslapning, god mat og hyggelige samtaler.

skiløper, vinter, hund, tur, dal, snø
På ski fra Saraelv til Nedrefoss – Halti nps

 

Dag 2: Nedrefosshytta til Arthurgammen.

Tirsdagen startet rolig med lang frokost, fyr i ovnen og kaffekos. Etter hvert var det på tide å pakke dagstursekken og kle på seg turtøyet. Det var fortsatt overskyet med snøfall og mildt vær.

Turen gikk på elveisen under den ikoniske Nedrefossbrua og videre til Øvrefoss. Herfra er det mulig å gå gjennom Imojuvet og inn til Imofossen hvis elveisen er ekstra solid, men det er det sjeldent den er. Det var ikke mulig denne gangen, siden elveisen var for åpen. Isteden gikk vi videre fra Øvrefoss gjennom skogen og opp Imobakkene. Før klatringen startet satt alle på gode feller til skiene som gir godt feste i oppoverbakkene. Den første delen er en smal trasé med mye stein og elvekryssing. I noen tilfeller er denne strekningen enklere å gå på beina. Videre gikk turen nesten bare i oppoverbakke gjennom skogen. Fra skiltene i Imokrysset kan det på vinterstid være vanskelig å finne riktig retning i terrenget sammenliknet med sommerstid. Vi prøvde å finne merkingen til sommerruta eller finne gamle snøscooterspor etter Statens naturoppsyn, fordi det gir et bedre underlag å gå på. Vi klarte å finne et godt spor mesteparten av veien, men på et tidspunkt ble det veldig bratt og vanskelig å bevege seg oppover i den myke snøen. Etter litt kaving i snøen kom vi oss likevel opp og på rett rute igjen.

Nå nærmet vi oss vidda, skogen begynte å tynne seg ut og bakkene ble slakere. Da vi kom til toppen ble vi belønnet med sola som skinte gjennom skyene, utsikt over Reisadalen og utsyn til den flotte Jiertàtoppen. Det var verdt strevet! Noen fra gruppa hadde allerede funnet fram til Arthurgammen så det var bare å følge sporene rett dit. Arthurgammen er en flott liten gamme med vedfyring som det går an å overnatte ca. 2 personer i. Her var det deilig med lunsj og varm kaffe og kakao.

Temperaturen hadde sunket en del og været hadde klarnet opp. Det var vanskelig å holde på varmen, selv om vi var godt kledd og hadde fyr i ovnen. Da var det bare å komme seg i bevegelse igjen å sette nesa hjemover. Nedturen gikk adskillig lettere, men også her var det godt med feller som bremset noe i nedoverbakkene. Når vi kom til den smale strekningen før elva tok vi skiene av og gikk et stykke på beina. Her tok vi av fellen på skiene slik at vi kunne få god gli på elveisen tilbake.

Det var godt å komme tilbake til en hytte der vi kunne få i oss varmen igjen. På kvelden bød det klare været på nordlys og stjerneklar himmel.

vinter, snø, skiløper, tur, vidde, dame
Skitur til Arthurgammen med utsyn til Jiertàtoppen – Halti nps

 

Dag 3: Nedrefosshytta til Imogammen og Jiertàfossen.

Over natten mister hytta mye varme uten fyr i ovnen. Prioritet på morgningen var derfor å få god fyr i peisen og få satt på litt varmt vann til kaffen. I dag var sola oppe fra start, men det klare været ga lave temperaturer (– 10 °C).

Første etappen var lik som dagen før helt til vi kom et lite stykke etter skiltet ved Imokrysset. I dag gikk turen ned til Imogammen istedenfor opp til Arthurgammen. Imogammen ligger ved elvebredden på oversiden av Imojuvet og Imofossen. Et tegn til et gammelt snøscooterspor under nysnøen tok oss videre på elva til Jiertàfossen. Underveis var det et flott landskap og det var flere spor i snøen etter variert dyreliv som elg, gaupe, snømus og oter. Jiertàfossen var et flott skue med rennende vann midt i den frosne fossen.

Etter avstikkeren til Jiertàfossen var det deilig med lunsj stopp i Imogammen. Vi kunne kjenne sola varme. Turen tilbake gikk veldig greit med mye nedoverbakker og siste strake strekningen på elveisen.

Siste dagen fikk vi disket opp en bedre middag siden hytta er godt utstyrt med diverse kjøkkenutstyr som kjeler, panner, gasskomfyr, stekeovn (vedfyrt) og mye mer.

foss, vinter, sol, snø, skilper, trekkhunder, slede
På dagstur til Jiertàfossen – Halti nps

 

Dag 4: Nedrefoss til Saraelv

Torsdag var det på tide å komme seg hjemover igjen. Vi ryddet, gjorde rent på hytta, fylte på ved, tømte ut vann osv. slik at hytta var i orden til de neste som skal bo der.

Vi hadde kaldt og klart vær denne dagen også. Landskapet tar virkelig en annen form når sola skinner ned i dalføret. Det var noe tyngre å gå ned når kroppen var sliten etter flere skiturdager og gnagsår var på gang. Med godt følge og litt trekkhjelp fra hund gikk det fint likevel. Vi måtte også en liten tur innom Mollisfossen i det strålende været, men sparte pausen til Sieimma. I Sieimma tok vi en god og lang pause og fyrte i den åpne hytta. Siste strekningen var tung og det var deilig å komme seg fram til parkeringsplassen ved Saraelv.

Denne strekningen er flott å gå på ski når elveisen er trygg og værforholdene er gode. Vi var heldige med at værmeldingen holdt med relativt milde temperaturer, lite vind og sol noen av dagene. I Reisadalen kan været nemlig endre seg fort. Isen på elva er vanligvis farbar fra januar til slutten av mars. Vær likevel oppmerksom på at stabiliteten til isen vil variere etter Reisaelvas struktur og værforholdene den aktuelle vinteren. På denne turen var elveisen åpen flere steder og den lokale erfaringen til gruppa bidro til gode veivalg underveis. For det meste gikk ruta på elveisen, men ved flere anledninger var det nødvendig å gå et stykke oppe på elvebredden. Vær oppmerksom og gjør egne vurderinger av isen, selv når du følger gamle spor.

Generelt ble dette en flott og vellykket tur med godt vær og føre. Jeg var heldig som fikk gå min første skitur i nasjonalparken med erfarende turfolk og kunne lære av deres tidligere erfaringer. Jeg gleder meg til flere skiturer i Reisa nasjonalpark!

Takk for turen!

vintertur, skiløper, sol, dalside, hund, pulk
Frosne fosser i dalsiden mellom Mollis og Sieimma – Halti nps
Mollisfossen - Halti nps